ΣΟΥΣΑΜΙ – Σρι Λανκα

2.70

Σουσάμι από την Σρι Λάνκα

 

 Βέγκαν     Χωρίς Γλουτένη

Εξαντλήθηκε

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ

                                             Μπαχαρικά με άρωμα δικαιοσύνης!

Το σουσάμι είναι ένα τροπικό δέντρο με φρούτα γεμάτα από μικρούς οβάλ σπόρους πλούσιους σε διατροφικά έλαια. Όταν ψήνονται, οι σπόροι αποκτούν μια γεύση παρόμοια με των καρυδιών. Στη Μέση Ανατολή το σουσάμι θεωρείται ως ένας από τους πιο ωφέλιμους σπόρους για την ανθρωπότητα. Αναφερόταν ήδη στις αρχαίες Αιγυπτιακές γραφές εδώ και σχεδόν 4000 χρόνια, ενώ άρεσε επίσης στους Ρωμαίους και στους Έλληνες για το ψωμί και τα γλυκά. Οι σπόροι του σουσαμιού έχουν πολλές χρήσεις: στις σαλάτες, στη ζύμη για να πανάρονται τα τηγανητά, σε ψωμί ή μπισκότα, στο ταχίνι ή τα παστέλια, για ασιατική κουζίνα ως υποκατάστατο του αλατιού και για να νοστιμίσει το φαγητό. Διατηρείτε το προϊόν μακριά από υγρασία και ζέστη.

Τα μπαχαρικά προέρχονται από το γυναικείο συνεταιρισμό PODIE στη Σρι Λάνκα. Η Fair Trade Hellas εισάγει το προϊόν από τη ΜΚΟ CTM Altromercato που υποστηρίζει μικρούς παραγωγούς σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Podie – που στα σριλανγκέζικα σημαίνει μικρό – ιδρύθηκε το 1974. Είναι μια οργάνωση που τώρα δουλεύει με 1500 οικογένειες,  μικροί παραγωγοί μπαχαρικών που βγήκαν απο την εκμετάλευση των μεγάλων εταιρειών μπαχαρικών. Τα μπαχαρικά μαζεύονται , αποχηρένονται και συσκευάζονται στη Σρι Λάνκα και κλείνουν τον κύκλο παραγωγής τους εκει. Τα άτομα τις Podie κάνουν τακτικές επισκέψεις για να στήριξουν τους παραγωγούς της, καθώς μαζεύει τα μπαχαρικά με ένα φορτηγάκι, διοργανώνει  εκπαιδέυσεις και στηρίζει προγράμματα για την κοινότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις γυναίκες καθώς επίσης οι  αγρότες άρχισαν να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή και ανεξαρτησία. Αποκτώντας  διοικητικές θέσεις στο συμβούλιο τις οργάνωσεις (προεδρία,ταμείες), πράγμα που δεν μπορούσε να γίνεται πριν κάποια χρόνια.
Εδώ  μπορείτε να δείτε ένα βίντεο για το πώς συσκευάζονται τα μπαχαρικά στα εργαστήρια της Podie. 

 

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΒΑΡΟΣ 20 g