Fair Stories: 5+1 ζεστά χειμωνιάτικα ροφήματα!

Ένα ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων… τι πιο όμορφο από μία κόυπα γεμάτη με ένα ζεστό αχνιστό ρόφημα, μία κρύα μέρα του χειμώνα.

Ένα ταξίδι μέσα σε ζεστές γεύσεις και αρώματα από όλο τον κόσμο!
Απολαύστε ροφήματα και τσάγια που παράγονται σε όλες τις γωνιές του κόσμου και φέρουν μαζί τους την δiκή τους δίκαιη ιστορία. Ανακαλύψτε τα….

1. Βιολογικό Πράσινο Τσάι Μέντα από την Ινδία
Παράγεται στην μακρινή Ινδία,από την οργάνωση Ambootia Tea Gardens στη περιοχή Darjeeling, Νότια των Ιμαλαϊων,στη Δυτική Βεγγάλη. Η φυτεία Ambootia από όπου παράγεται το τσάι, ανήκε από το 1861 στους Άγγλους. Όταν η περιοχή απελευθερώθηκε από το αποικιακό μοντέλο, μετατράπηκε σε μία ιδιωτική εταιρεία επιλέγοντας την οικολογική και Fair Trade πιστοποίηση από το 1994. Σήμερα η φυτεία Ambootia χαρακτηρίζεται για το μοντέλο βιωσιμότητας και κοινωνικής ανάπτυξης που ακολουθεί και παράγει μία από τις καλύτερες ποικιλίες τσαγιού του κόσμου.

TIP: Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι το ιδανικό ρόφημα για χαλάρωση μετά από μία έντονη μέρα στη δουλειά. Η μέντα είναι γνωστή για τις χαλαρωτικές της ιδιότητες και το άρωμα της μας προσφέρει μία αίσθηση αναζωογόνησης.  

2. Μαύρο Τσάι Meru από την Κένυα
Η Κένυα θεωρείται τρίτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής τσαγιού στον κόσμο.Το μαύρο Τσάι Meru παράγεται από την  Meru Herbs στις ανατολικές πλαγιές του όρους Κένυα, στην περιοχή Tharaka στην Αφρική. Η Meru Herbs ξεκίνησε το 1986 να παράγει βιολογικά προϊόντα και να τα διαθέτει στην αγορά μέσω του δικτύου της Fair Trade, στα πλαίσια μίας πρωτοβουλίας για την δημιουργία δικτύου πόσιμου νερού στην περιοχή Tharaka. Το έργο Ng’uuru Gakirwe Water Projects δημιουργήθηκε από την ένωση 500 περίπου αγροτών.Το 2000 η οργάνωση Meru Herbs είχε τη δυνατότητα να εξάγει υψηλής ποιότητας  ροφήματα-τσάγια, μαρμελάδες και σάλτσες .

TIP: Προσθέστε φλούδες λεμονιού και λίγη πιπερόριζα (τζίντζερ) για πιο έντονη γεύση και λίγη τριμμένη κανέλα για μυρωδιά. Θα είναι η τέλεια συντροφιά για ένα χειμωνιάτικο απόγευμα…

3. Βιολογική ERVA MATE σε φύλλα από τη Βραζιλία.
Ένα παραδοσιακό ρόφημα της λατινοαμερικάνικης παράδοσης. Σύμφωνα με τους Ινδιάνους το ERVA MATE ή διαφορετικά ο «πράσινος χρυσός» έχει την ιδιότητα να χαρίζει ενέργεια. Ο συνεταιρισμός CCA Brasilia είναι μία από τις σημαντικότερες οργανώσεις του κινήματος  MST ( Κίνημα των Χωρίς Γη) στη Βραζιλία. Στη Βραζιλία το 60% των αγροτικών εκτάσεων παραμένουν ακαλλιέργητες, ενώ το 1% του πληθυσμού κατέχει το μισό της καλλιεργήσιμης γης, ως αποτέλεσμα 4,5 εκατομμύρια οικογένειες δεν έχουν γη να καλλιεργήσουν. Το MST είναι από τα μεγαλύτερα αγροτικά και κοινωνικά κινήματα στον κόσμο ενώ μετρά πάνω από 25 χρόνια ζωής . Αποτελεί ίσως ένα από τα πιο γνωστά και αποτελεσματικότερα κοινωνικά πειράματα για την υπεράσπιση των εδαφών, την καλλιέργεια των ανεκμετάλλευτων εκτάσεων και την πραγματοποίηση μία δίκαιης μεταρρύθμισης για τους χωρικούς.

TIP: Αντικαταστήστε τον απογευματινό σας καφέ….Γεμίστε περίπου 2/3 του matero ( παραδοσιακό δοχείο για το erva mate) με φύλλα και προσθέστε καυτό νερό, αφήστε το αφέψημα για 5 λεπτά και δοκιμάστε το. Προσθέστε ακατέργαστη ζάχαρη!! 

4. Μαύρο Τσάι σε φύλλα από την Σρι Λάνκα.
Το φυτό του τσαγιού προέρχεται από τα υψίπεδα της Σρι Λάνκα, μία νησιωτική χώρα νοτιοανατολικά της Ινδίας. Σε υψόμετρο πάνω από 600 μ – 1200 μ, ο συνεταιρισμός SOFA (Small Organic Farmers Association), ενώνει, από το 1979, 2200 μικρούς παραγωγούς. Οι μικροί παραγωγοί της  SOFA έγιναν ιδιοκτήτες μικρών χωραφιών και συνεργαζόμενοι με την εταιρεία Bio Food διανέμουν τα προϊόντα τους. Η παραγωγή γίνεται κάτω από  βιολογικές συνθήκες  για να προστατεύουν το περιβάλλον και να παίρνουν εκτός από μια δίκαιη αμοιβή και την τεχνική στήριξη και εκπαίδευση τους. Η ψάθινη συσκευασία του τσαγιού γίνεται από τον συνεταιρισμό Dambadenya που δίνει δουλειά σε πάνω από 3000 γυναίκες.

TIP: Το Μαύρο τσάι της ποικιλίας Pekoe, έχει χρυσές αποχρώσεις και έντονη γεύση. Βράστε το νερό μαζί με τα φύλλα τσαγιού στους 80 ° περίπου βαθμούς για περίπου 3-5 λεπτά, ανάλογα με την ένταση που επιθυμείτε. Προσθέστε φλούδες πορτοκαλιού και ένα ξυλάκι κανέλας και λίγο γαρύφαλλο για να δημιουργήσετε ένα εξωτικό spicy ρόφημα…

5. Βιολογικό Ρόφημα Rooibos από την Ν. Αφρική.
Το βότανο Rooibos αποτελεί το κύριο συστατικό για  το εθνικό ρόφημα της Ν. Αφρικής. Προέρχεται από τη ζύμωση των φύλλων ενός φυτού που καλλιεργείται γύρω από το Cape Town.. Παράγεται από  τον συνεταιρισμό 40 μικρών  παραγωγών, τον  Wuooerthaksfarmers, ο οποίος επανεπενδύει ποσοστό από τα κέρδη στην εκπαίδευση και επανένταξη των αστέγων. Το βότανο Rooibos έχει μία έντονη και γλυκιά γεύση. Δεν περιέχει καφείνη και είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, κάλσιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνη C.

TIP: Bάζουμε ένα φακελάκι σε ζεστό νερό για 5-10 λεπτά. Προσθέτετε χυμό λεμόνι ή φλούδες πορτοκαλιού ή μανταρινιού και λίγο τζίντζερ για φρουτώδη γεύση. Ή….πρόσθεσε λίγη φρέσκια βανίλια και άσε το άρωμα να σε ταξιδέψει στην μαγική Αφρική…

6. Ρoφημα Carcade βιολογικης καλλιεργειας με citronella από την Κένυα
Ο Ιβίσκος (Carcade) είναι ένα άγριο, τροπικό φυτό, που φυτρώνει σε πολλές περιοχές της Αφρικής, Βρασμένο παράγει ένα έντονα αρωματισμένο ρόφημα βαθυκόκκινου χρώματος. Το ρόφημα Carcade παράγεται από τη Meru Herbs στη περιοχή Tharaka της Κένυας. Η Meru Herbs αποτελεί μία πρωτοβουλία που γεννιέται στο πλαίσιο του μεγαλύτερου προγράμματος για την βελτιστοποίηση του συστήματος ύδρευσης Ng’uuru Gakirwe Water Project. Από τότε εκατοντάδες οικογένειες έχουν πρόσβαση σε νερό και αυτό τους επέτρεψε να βελτιώσουν το εισόδημα τους περνώντας από μια καλλιέργεια βιωσιμότητας σε μια που τους επιτρέπει την πώληση φρούτων και άλλων προϊόντων στην τοπική αγορά.

TIP:  Απολαύστε μία ζεστή κούπα με ρόφημα ιβίσκου και προσθέστε φλούδες από τα αγαπημένα σας χειμερινά φρούτα….για το βράδυ αναμίξετε το  με χυμούς φρούτων ή με λευκό κρασί και δημιουργήστε το δικό σας coktail…

Τα παραπάνω ροφήματα και τσάγια μπορείτε να τα ανακαλύψετε στο e-shop μας μαζί με άλλα προϊόντα δίκαιου εμπορίου. Τα προϊόντα που έχουν παραχθεί κάτω από δίκαιες εργασιακές συνθήκες, χωρίς παιδική εργασία και σεβόμενα τα ανθρώπινα δικαιώματα προάγουν την κοινωνική ισότητα αλλά και την ευρύτερη ευημερία των κοινοτήτων.

* της Αργυρώς Κασώτη
0