ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΣΤΟΧΟΣ

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΩΣ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Πώς μπορούμε να συμβάλουμε στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των εθελοντών, να δημιουργήσουμε ενεργούς πολίτες και να προωθήσουμε την αλληλεγγύη και την κατανόηση μεταξύ των νέων;

ΛΥΣΗ

Mέσω του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας (European Voluntary Service – EVS) και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, από το 2006 η Fair Trade Hellas υποδέχεται στην Ελλάδα εθελοντές από όλον τον κόσμο και στέλνει Έλληνες στο εξωτερικό σε εθελοντικά προγράμματα μεγάλης διάρκειας (2-12 μήνες). Τα προγράμματα αυτά αφορούν νέους 18-30 ετών και πραγματοποιούνται κυρίως (αλλά όχι μόνο) σε χώρες της Ευρώπης. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική διαδικασία στην οποία οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν κάποιες ιδιαίτερες γνώσεις, σπουδές ή εμπειρίες, πρέπει όμως να έχουν τη διάθεση να προσφέρουν, προσαρμοζόμενοι σε συνθήκες που δεν είναι πάντα εύκολες αλλά έχουν πολλά να τους διδάξουν. Οι επιλογές απασχόλησης είναι πολλές: χειρωνακτικές εργασίες, συμμετοχή σε προγράμματα περιβαλλοντικά, καλλιτεχνικά ή πολιτιστικά, διαχείριση κέντρων νεότητας σε υποβαθμισμένες περιοχές, δημιουργική απασχόληση παιδιών, διαπολιτισμικές δραστηριότητες για την κοινωνική ένταξη και την εξάλειψη του ρατσισμού, παροχή βοήθειας ή και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε άτομα με ειδικές ανάγκες ή κοινωνικές δυσκολίες κ.ά.

Μέχρι σήμερα, πάνω από 50 νέοι και νέες από την Ελλάδα έχουν συμμετάσχει μέσω της FTH σε εθελοντικά προγράμματα EVS στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, το Περού, τη Βενεζουέλα, ενώ πάνω από 35 εθελοντές από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Τουρκία, την Αυστρία, τη Σουηδία, την Τσεχία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία και την Αίγυπτο έχουν απασχοληθεί σε πρόγραμμα της Fair Trade Hellas στην Ελλάδα.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

H FTH διοργανώνει μηνιαίες συναντήσεις ενημέρωσης των ενδιαφερομένων. Αν ο ενδιαφερόμενος ζει εκτός Αθηνών, μπορεί να οργανωθεί συνάντηση μέσω Skype. Στο newsletter μας ανακοινώνονται συχνά προγράμματα εκτός Ευρώπης ή διάρκειας μικρότερης των 6 μηνών.

 1. Μέσω της FTH, νέοι εθελοντές (18-20 ετών) από την Ελλάδα μπορούν να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής σε προγράμματα εθελοντισμού μεγάλης διάρκειας (2-12 μήνες), που πραγματοποιούνται κυρίως σε χώρες της Ευρώπης.
 2. Αν θέλεις να συμμετάσχεις σε πρόγραμμα της Ε.Ε.Υ, επικοινώνησε εγκαίρως με το , λαμβάνοντας υπόψη σου ότι από την αρχή της επικοινωνίας σου μέχρι την έναρξη του προγράμματος μπορεί να περάσουν από 4 έως 8 μήνες. Υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες κατάθεσης αιτήσεων (1/2, 1/4, 1/6, 1/9, 1/11) ενώ χρειάζεται και μια προεργασία τουλάχιστον 3 μηνών για να βρεθεί διαθέσιμο πρόγραμμα της αρεσκείας σου και να ετοιμαστούν τα απαραίτητα έγγραφα.  
 3. Ως πρώτο βήμα, η FTH προτείνει μια περίοδο προετοιμασίας / συνεργασίας με τον υποψήφιο εθελοντή, ώστε να λυθούν οι πιθανές απορίες του για τους στόχους και τις δράσεις του εθελοντικού προγράμματος, αλλά και να αναδειχθούν οι ανάγκες και οι απαιτήσεις του ίδιου από τον φορέα.   
 4. Στα προγράμματα EVS είναι πολύ δύσκολο να συμμετάσχουν δύο άτομα από την ίδια χώρα μαζί, γιατί οι οργανώσεις υποδοχής προτιμούν να διατηρούν μια ισορροπία μεταξύ των συμμετεχόντων.
 5. Σε περίπτωση ατόμων με περιορισμένες δυνατότητες, υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των εξόδων συνοδού ή/και άλλων.                        

ΤΙ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 • Γλωσσική και πολιτισμική προετοιμασία
 • Εισιτήρια μετάβασης στη χώρα υποδοχής και επιστροφής στην Ελλάδα
 • Διαμονή, διατροφή και μηνιαίο επίδομα 90 -110 ευρώ
 • Ασφάλεια υγείας για το διάστημα της εθελοντικής υπηρεσίας
 • Χορήγηση πιστοποιητικού / βεβαίωσης για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα
 • Μετά την επιστροφή, υποστήριξη για την αξιοποίηση της εμπειρίας του εθελοντή

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ MAΘΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ;

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

FAIR TRADE HELLAS

0