SUPPLY CHA!NGE

ΣΤΟΧΟΣ

ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΑ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Πώς θα ενθαρρύνουμε τα σούπερ μάρκετ να βελτιώσουν τις πρακτικές τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την παραγωγή και διάθεση των «προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας»;

ΛΥΣΗ

Το πρόγραμμα Supply Cha!nge απαιτεί άμεση δράση από τα σούπερ μάρκετ, τις κυβερνήσεις και την ΕΕ ώστε:                                                

  • Nα βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στις αναπτυσσόμενες χώρες σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα  (2011). Τα σούπερ μάρκετ πρέπει να υιοθετήσουν και να εφαρμόζουν τις σχετικές συμβάσεις σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, το μερίδιο της αγοράς των οποίων στην Ευρώπη αγγίζει το 40%, ενώ η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να τις εντάξουν στη νομοθεσία τους.   
  • Να πληρώνονται δίκαια όλοι οι εργαζόμενοι στην εφοδιαστική αλυσίδα, ώστε τόσο αυτοί όσο και οι οικογένειές τους να ζουν αξιοπρεπώς (σε πολλές χώρες, ο ελάχιστος μισθός δεν αρκεί για να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων).
  • Να σταματήσουν οι αθέμιτες πρακτικές εις βάρος των παραγωγών / προμηθευτών, όπως οι μονομερείς περικοπές τιμών, οι αναδρομικές αλλαγές των εμπορικών συμφωνιών, η τροποποίηση των παραγγελιών την τελευταία στιγμή, που οφείλονται στο γεγονός ότι οι ελάχιστοι πελάτες που συγκεντρώνουν όλη την αγοραστική δύναμη επιβάλλουν εύκολα τους δικούς τους εμπορικούς όρους.
  • Nα μειωθεί η περιβαλλοντική καταστροφή στην εφοδιαστική αλυσίδα. Να περιοριστεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας με την εφαρμογή Σχεδίων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και σύμφωνα με αναγνωρισμένα πρότυπα όπως το Ευρωπαϊκό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου.  
  • Να σταματήσει η σπατάλη φυσικών πόρων. Οι ειδικές συσκευασίες, οι μεταφορές προϊόντων με ψυγεία από μακρινούς προορισμούς, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εκτός εποχής σημαίνουν απώλεια της βιοποικιλότητας, ενεργειακή σπατάλη και πρόσθετες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Πολύ συχνά δε, η διαλογή σύμφωνα με αισθητικά κριτήρια (π.χ. σχήμα ή χρώμα προϊόντος) οδηγεί σε σωρούς απορριμμάτων τροφής.

ΣΥΝΟΨΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΕΤΙΚΕΤΩΝ

Στη μελέτη «Εντοπίζοντας τις παραβιάσεις των περιβαλλοντικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες των σούπερ-μάρκετ» συνοψίζονται τα αποτελέσματα των ερευνών που πραγματοποίησαν οργανώσεις – μέλη του προγράμματος Supply Cha!nge για το χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη, το κακάο, το φοινικέλαιο και τα πουλερικά.

Διαβάστε τη σύνοψη της έρευνας εδώ.

Ο οδηγός ετικετών σχεδιάσθηκε από τη Fair Trade Hellas, στο πλαίσιο του προγράμματος Supply Chainge, για να βοηθήσει τους καταναλωτές να αναγνωρίζουν και να ανακαλύψουν περισσότερα για τις πιστοποιήσεις που συναντάμε στο χώρο των τροφίμων και των υφασμάτων με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση και την ηθική κατανάλωση.

Βρείτε τον οδηγό εδώ και σε pdf.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Το πρόγραμμα Supply Cha!nge συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ με τη συμμετοχή 29 οργανισμών.

ΔΡΑΣΕΙΣ

  • Επιχειρηματικό Φόρουμ στην EXPO στο Μιλάνο                                       
  • FOOD VISION Διαγωνισμός και Έκθεση Φωτογραφίας σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη
  • Ομιλίες επισκεπτών από τις αναπτυσσόμενες χώρες (Ελλάδα, Οκτώβριος 2015)
  • Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης “Buy Nothing Day”   (27 Νοεμβρίου 2015)
  • Ερευνητικές μελέτες

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ MAΘΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ?

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

FAIR TRADE HELLAS

0