Ο Χάρτης του… μέλλοντος!

Ο διαδικτυακός χάρτης των πρωτοβουλιών Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) είναι τώρα online!

Οι κοινοτικοί λαχανόκηποι, οι συνεταιρισμοί καταναλωτών-παραγωγών, τα τοπικά συστήματα συναλλαγματικού εμπορίου, οι καφετέριες-επιχειρήσεις ένταξης ατόμων με ψυχικές διαταραχές, αποτελούν μερικά παραδείγματα του αυξανόμενου αριθμού πρωτοβουλιών της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Ο νέος διαδικτυακός χάρτης «SuSYMap» παρουσιάζει διάφορα είδη πρωτοβουλιών Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Στόχος του χάρτη είναι η αποτύπωση όλο και περισσότερων κινημάτων ΚΑΛΟ, αλλά και η διάδοση του οράματος, των αρχών και του αντίκτυπου της Κοινωνικής Οικονομίας μέσω ενός προσβάσιμου σε όλους τεχνολογικού εργαλείου.

Περισσότερες από 900 πρωτοβουλίες έχουν ήδη καταχωρηθεί στον ηλεκτρονικό χάρτη «SuSY», 44 από τις οποίες  βρίσκονται στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα,Καλαμάτα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κυκλάδες). Σκοπός είναι να καταχωρηθούν ακόμη περισσότερες το επόμενο διάστημα!

 

26 οργανισμοί από 23 χώρες ενώθηκαν στο πρόγραμμα SuSY (Sustainable&SolidarityEconomy), με σκοπό να προβάλουν την ιδέα της ΚΑΛΟ σε όλο και περισσότερους ανθρώπους και να συνδέσουν τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες στην Ευρώπη.

19512456_858868640931457_1754485003_n

Συνάντηση των εκπροσώπων των οργανώσεων του Ευρωπαϊκού προγράμματος SUSY

Ο Χάρτης συνδέει ανθρώπους και πρωτοβουλίες

Μαζί με την ομάδα SuSY, η ομάδα χαρτογράφησης έχει αναπτύξει τον διαδικτυακό χάρτη «SuSYMap». Το σύστημα χαρτών TransforMap λειτουργεί με το λογισμικό ανοιχτού κώδικα OpenStreetMap και μια τεχνολογία της Wikipedia.

Οι διάφορες πρωτοβουλίες ΚΑΛΟ, οργανώνονται στο χάρτη υπό θεματικές. Επιλέγοντας συγκεκριμένα φίλτρα και υπο-μενού,οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή προβολή χάρτη και να ανακαλύψουν τον αριθμό και τους διαφορετικούς τομείς, φορείς και πρωτοβουλίες που αποτυπώνονται στις ευρωπαϊκές πόλεις! Κάθε φορέας έχει τη δυνατότητα να καταχωρίσει την περιγραφή του, τα στοιχεία του, την ιστοσελίδα του ή τις ώρες λειτουργίας στην προσπάθεια διασύνδεσης, ορατότητας και εξάπλωσης των πρωτοβουλιών από το χάρτη.

Όσοι φορείς ΚΑΛΟ επιθυμούν να εμφανίζονται στο χάρτη, μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Fair Trade Hellas στο 2103314370 ή στο

19553401_858868617598126_2011859012_n

Στιγμιότυπο του διαδικτυακού χάρτη SUSY

 

  • Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα, είναι το Μύρτιλλο καφέ, που αποτελεί μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ειδικού Σκοπού (ένταξης ευπαθών ομάδων στην αγορά εργασίας), ο Άνεμος Ανανέωσης, που δημιουργεί και εφαρμόζει δράσεις που έχουν ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική δικαιοσύνη και τον πολιτισμό που  είναι η βάση για μια βιώσιμη και υπεύθυνη κοινωνία και οικονομία, η Εφημερίδα των Συντακτών, η ανεξάρτητη συνεταιριστική εφημερίδα  που αποτελεί ένα δημιούργημα που γεννήθηκε την περίοδο της κρίσης από τον Συνεταιρισμό των εργαζομένων σε εφημερίδες και περιοδικά, και καλύπτει την ανάγκη για αντικειμενική, πολυφωνική και σε βάθος πληροφόρηση καθώς και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Birdland, που έχει σκοπό την κάλυψη διαφημιστικών αναγκών με τον καλύτερο δυνατό και ποιοτικό τρόπο.

 

Ο χάρτης δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του project SSEDAS το οποίο συγκεντρώνει και παρουσιάζει παραδείγματα και πρακτικές Κοινωνικής και Αλληλέγγυας  Οικονομίας, δίνοντας μας τη δυνατότητα να μελετήσουμε και να προωθήσουμε την ΚΑΛΟ σε διαφορετικά περιββάλοντα στην Ευρώπη.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το project SSEDAS εδώ.

Μπορείτε να βρείτε τον ιστότοπο του χάρτη εδώ.  

 

0