EU roundtableDiscussion: MakeSupermarketsFair!

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017, Βρυξέλλες

19489431_10214281025322153_1247236445_n        19239727_10214281022202075_2029410464_n

Τα Σούπερ Μάρκετ στην Ευρώπη κατέχουν ισχυρή θέση στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, επειδή είναι συχνά το σημαντικότερο κατάστημα λιανικής πώλησης τροφίμων. Σε 11 διαφορετικές ευρωπαϊκές  χώρες, λιγότερες από οκτώ αλυσίδες λιανικού εμπορίου ελέγχουν τη συντριπτική πλειοψηφία του λιανικού εμπορίου τροφίμων του έθνους. Για παράδειγμα, πέντε καταστήματα λιανικής αντιπροσωπεύουν το 85% της Γερμανικής αγοράς το 2014 και το 77% της Ολλανδικής αγοράς το 2016.

Η Ευρώπη έχει υψηλό μέσο μερίδιο αγοράς για ιδιωτικές ετικέτες,ύψους 36%. Σε όλη την Ευρώπη, τα μερίδια αγοράς κυμαίνονται από 45% στην Ελβετία έως 16% στην Ελλάδα. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το μερίδιο αγοράς των ιδιωτικών ετικετών στην Ευρώπη θα φτάσει το 50% μέχρι το 2025.

Οι Άδικες Εμπορικές Πρακτικές (UTPs) παρουσιάζονται σε πολλές μορφές, αλλά οι κυριότερες είναι η μη τήρηση των συμβατικών όρων, όπως οι καθυστερήσεις στην πληρωμή και οι απειλές κατάργησης της λίστας όταν ο προμηθευτής αρνείται να συμμορφωθεί με αδικαιολόγητα πλεονεκτήματα.

Τα παραπάνω είναι κάποια από τα πολλά θέματα με τα οποία ασχολείται το πρόγραμμα SupplyChainge. Στην ουσία, τo SupplyChainge συγκεντρώνει 29 κοινωνικές οργανώσεις από όλη την Ευρώπη, καθώς και εταίρους από τον Παγκόσμιο Νότο. Σε μια προσπάθεια συνεργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ, προσπαθεί να βρει λύσεις στην αυξανόμενη πρόκληση της μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού των προϊόντων διατροφής σε ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ. Το έργο στοχεύει κυρίως στην εμπορία προϊόντων μάρκας που πωλούνται στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ, προσπαθώντας να τα καταστήσουν πιο πράσινα και πιο δίκαια.

Στις 20 Ιουνίου του 2017,  λοιπόν, στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος. Στη συγκεκριμένη συνάντηση συμμετείχαν 10 ομιλητές, καθώς και αντιπρόσωποι από τις οργανώσεις όλων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Μίλησαν οι SandraDusch (CIR), Prof. SuryaDeva, αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο ευρωβουλευτής της Γαλλίας, PascalDurand, η ευρωβουλευτής HeidiHautala, για την επισταμένη έρευνα στην ΕΕ, η LettemiekeMulder (μέλος της Eurocommerce) για τις πρωτοβουλίες των εμπόρων λιανικής πώλησης όσον αφορά την εφαρμογή των εταιρικών δικαιωμάτων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της περιβαλλοντικής δέουσας επιμέλειας στις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Επιπροσθέτως, μίλησε ο Dr. ChristopherTankou (Πανεπιστήμιο του Dschang, DepartmentofCropScience, Καμερούν), για την οπτική του Καμερούν όσον αφορά την επισταμένη έρευνα, καθώς και η SandraDusch (μέλος της CIR) για τις προοπτικές πολιτικής όσον αφορά τη δέουσα επιμέλεια από τις ευρωπαϊκές CSOs.

Στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε το ερώτημα «Πώς να προωθήσουμε την περιβαλλοντική μέριμνα και την επιμέλεια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων;».Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, κάθε μία από τις οποίες είχε ένα διαφορετικό θέμα προς συζήτηση, βασιζόμενο στο αρχικό κεντικό ερώτημα. Η πρώτη και η δεύτερη ομάδα ασχολήθηκαν με την περίπτωση του χυμού πορτοκαλιού στη Βραζιλία και την περίπτωση του φοινικελαίου στην Ινδονησία αντίστοιχα. Η Τρίτη ομάδα ασχολήθηκε με την εφαρμογή μαθημάτων από τους υπάρχοντες κανονισμούς της ΕΕ σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού. Η τελευταία ομάδα συζήτησε σχετικά με τον ρόλο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη βελτίωση της τοπικής ανάπτυξης και των μέσων διαβίωσης στον Παγκόσμιο Νότο.

Ακολούθως, ο JeromeChaplier, ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού για την Εταιρική Δικαιοσύνη (ECCJ), ο ευρωβουλευτής FlorentMarcellesi καθώς και ο MilanPajic από την Ένωση Εξωτερικού Εμπορίου, μίλησαν σχετικά με το ερώτημα «Εθελοντικά μέτρα: Έξυπνος ή δεσμευτικός κανονισμός;»

*Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σύντομα.

0