ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

H πιστοποίηση πραγματοποιείται από τρίτους φορείς, οι οποίοι ελέγχουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες των προϊόντων, από το σημείο παραγωγής έως το σημείο πώλησης, για να εξασφαλίσουν ότι τηρούνται όλα τα κριτήρια του Fair Trade. Η πιστοποίηση μπορεί να αφορά κάποιο συγκεκριμένο προϊόν ή μια ολόκληρη οργάνωση και τα προϊόντα της.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ FAIRTRADE?

Οι παραγωγοί και οι εργάτες του δικτύου Fair Trade εργάζονται με καλύτερους όρους, σε καλύτερες συνθήκες και με καλύτερες αμοιβές. Το βιοτικό επίπεδο των ίδιων και των οικογενειών τους βελτιώνεται σημαντικά. Τα κέρδη από τις πωλήσεις των προϊόντων τους επανεπενδύονται στις τοπικές κοινωνίες συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη.

Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν πιστοποιημένα προϊόντα Fairtrade δείχνουν ότι ενδιαφέρονται για τους άλλους, ότι είναι ευαισθητοποιημένες σε θέματα δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Έχουν ανοιχτή και ξεκάθαρη επικοινωνία με όλους τους παράγοντες  κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας.

ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ FAIRTRADE ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

WFTO MEMBERSHIP

1) Το σήμα WFTO Membership αξιολογεί οργανώσεις για την πλήρη αφοσίωσή τους στις αρχές του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου, και πιστοποιεί μόνο αυτές που είναι 100% fair trade.

Ο οργανισμός World Fair Trade Organization (WFTO) είναι η αυθεντική φωνή του Fair Trade, καθοδηγώντας το κίνημα εδώ και 20 χρόνια. Είναι το μόνο παγκόσμιο δίκτυο, τα μέλη του οποίου σέβονται τις αρχές του Fair Trade και τηρούν τα κριτήριά του σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, από την παραγωγή έως την πώληση.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του WFTO:

http://www.wfto.com/standard-and-guarantee-system/guarantee-system

FLOCERT

2) Το σήμα FLOCERT του οργανισμού Fairtrade International (FLO) πιστοποιεί οργανώσεις παραγωγών και  προϊόντα με βάση τα συστατικά τους. Δηλαδή, για να πάρει ένα προϊόν πιστοποίηση FLOCERT, θα πρέπει η πλειονότητα των συστατικών του να προέρχεται από πιστοποιημένους παραγωγούς (FLOCERT), που τηρούν όλα τα διεθνώς συμφωνημένα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια Fairtrade. Μετά την πρώτη πιστοποίηση, πραγματοποιούνται τακτικοί έλεγχοι που εξασφαλίζουν ότι τα κριτήρια εξακολουθούν να τηρούνται κανονικά.

Η Fairtrade International (FLO) είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, αποτελούμενη από 25 οργανώσεις (τακτικά και συνδεδεμένα μέλη), εμπόρους και εξωτερικούς συνεργάτες, η οποία ορίζει και επανεξετάζει τα κριτήρια Fairtrade, ενώ ταυτόχρονα βοηθά τους παραγωγούς να αποκτήσουν και να διατηρήσουν την πιστοποίηση Fairtrade. Εκτός από οργανώσεις παραγωγών, η FLO ελέγχει επίσης εμπόρους και εταιρείες που πωλούν ή επιθυμούν να πουλήσουν προϊόντα Fairtrade.Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την FLO, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της: www.fairtrade.net

Η πιστοποίηση ενός προϊόντος με το σήμα FLOCERT δεν σημαίνει ότι η εταιρεία που το παράγει είναι και η ίδια αφοσιωμένη στις αρχές του Fair Trade. Για παράδειγμα, αρκετά προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών φέρουν πιστοποίηση FLOCERT (επειδή πάνω από τo 50% των συστατικών τους είναι πράγματι Fair Trade) αλλά όχι πιστοποίηση WFTO (επειδή οι εταιρείες που τα διακινούν απέχουν σε μεγάλο βαθμό ιδεολογικά από τις αρχές του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου).

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕ ΤΑ FAIRTRADE ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΣ

FAIR TRADE HELLAS

0