Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ FAIR TRADE

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ FAIR TRADE;

Για σένα! Γιατί τα προϊόντα Fair Trade είναι πολύ υψηλής ποιότητας και ασφαλέστερα από τα συμβατικά. Δεν περιέχουν καθόλου Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς ενώ τα περισσότερα έχουν και βιολογική πιστοποίηση. Επιπλέον, επιλέγοντας ένα προϊόν Fair Trade, επιλέγεις να μην διαπραγματεύεσαι τις αξίες σου σε θέματα εκμετάλλευσης και δικαιοσύνης.

Για τους άλλους! Γιατί έτσι μπορείς να αλλάξεις τη ζωή των παραγωγών στις αναπτυσσόμενες χώρες, όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τις οικογένειές τους. Στους παραγωγούς εξασφαλίζεις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς, ανεξαρτησία και τη δυνατότητα να σχεδιάζουν οι ίδιοι το μέλλον τους. Προστατεύεις τα παιδιά τους από την παιδική εργασία και διαφυλάττεις το δικαίωμά τους στην ασφάλεια, την εκπαίδευση και το παιχνίδι. Εξασφαλίζεις ότι τα κέρδη από τις πωλήσεις των προϊόντων τους μένουν και επανεπενδύονται στην τοπική κοινωνία.

Για τον κόσμο! Γιατί σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα Fair Trade ενθαρρύνονται και προωθούνται πρακτικές που ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων και σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε 125 χώρες του κόσμου όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν προϊόντα Fair Trade. Το 2013 οι παγκόσμιες πωλήσεις πιστοποιημένων προϊόντων Fair Trade άγγιξαν τα 5.5 δισ. ευρώ – οι πωλήσεις καφέ αυξήθηκαν 8%, της ζάχαρης 22%, της μπανάνας 12%. Στις χώρες που κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις της αγοράς Fair Trade, τη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία, οι πωλήσεις άγγιξαν τα 650 δισ. ευρώ, ενώ στις αναδυόμενες αγορές της Τσεχίας, του Χονγκ Κονγκ και της Ν. Κορέας, διπλασιάστηκαν. Στο άλλο άκρο της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι εργαζόμενοι στο δίκτυο Fairtrade ξεπέρασαν το 1.4 εκατ., προερχόμενοι από 1.210 οργανώσεις παραγωγών σε 74 χώρες.

Αν είσαι ιδιώτης, εξερεύνησε το e-shop μας και διάλεξε τα προϊόντα με τα οποία θα φέρεις την αλλαγή.

Για ειδικές συνεργασίες, εταιρικά δώρα, πωλήσεις χονδρικής κ.ά. επικοινώνησε μαζί μας ώστε να φέρουμε μαζί τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη στην επιχείρησή σου.

Αν και τα περισσότερα προϊόντα Fair Trade είναι ανταγωνιστικά με τα αντίστοιχα βιολογικά που δεν προέρχονται από το δίκτυο του δίκαιου εμπορίου, ορισμένα μπορεί να φαίνονται πιο ακριβά. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή είναι υψηλής ποιότητας ή περιέχουν δυσεύρετα συστατικά. Συμβαίνει επειδή η τιμή που πληρώνεται είναι δίκαια, εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στους παραγωγούς και περιλαμβάνει το κόστος μεταφοράς, το ΦΠΑ κι ένα ποσό, έως 4% του κέρδους, που επενδύεται στην τοπική κοινωνία. Προφανώς σε μια περίοδο κρίσης πρέπει να προσέχουμε τι αγοράζουμε, πρέπει όμως να προσέχουμε και πόσα αγοράζουμε. Ας ξεφύγουμε από την αυταπάτη του ακριβού και του φτηνού (για ποιόν είναι φτηνό; ποιος πληρώνει το τίμημα μιας φτηνής επιλογής; μήπως το τίμημα είναι η αδικία και η εκμετάλλευση;) και ας εστιάσουμε στη συνειδητοποιημένη κατανάλωση, όχι στην υπερκατανάλωση: αντί να αγοράσεις πολλές συμβατικές σοκολάτες, αγόρασε μία σοκολάτα Fair Trade και κατανάλωσε υπεύθυνα.

FAIR TRADE HELLAS SHOP

0